به گزارش مشرق، در حالی که 284 روز به شروع بیست و نهمین دوره رقابتهای المپیک تابستانی زمان باقی مانده که معتبرترین رویداد ورزشی جهان در این دوره از رقابتها، میزبان میهمان ناخواندهای به نام کاراته خواهد بود. رشتهای که قرار است اولین حضور و شاید آخرین حضور خود در تاریخ رقابتهای المپیک را در سرزمین مادری خود تجربه کند. اتفاقی که برای کشورهای صاحب کاراته دنیا مانند ایران یک فرصت بزرگ است، اما مشکل بزرگ، نحوه آماده شدن و تدارکات قبل از حضور در این میهمانی است.
بیشتر بخوانید:
ایران مقتدرانه قهرمان لیگ جهانی کاراته شد
فدراسیون جهانی کاراته با اتخاذ سیاستهای نادرست مسیری را پیشروی کاراتهکاهای دنیا قرار داده که قطعا رسیدن به بلیت حضور در این میهمانی چیزی کمتر از مدال این رقابتها نخواهد بود. سهمیهای که قرار است پس از حضور در یک ماراتن در نهایت توسط تعداد محدودی از بهترینهای دنیا کسب شود و این مهم نیازمند حضور فشرده در مسابقات، مسافرتها و اردوهای طاقتفرسا و خسته کننده است.
برگزاری مراحل متعدد مسابقات لیگ برتر کاراته وان با حضور 50 نفر برتر رنکینگ (در صورت به حد نصاب نرسیدن نفرات زیر 100 نیز فرصت حضور در مسابقات را دارند) و کاراته وان سری A با حضور 100 نفر برتر رنکینگ در فواصل بسیار کوتاه و در سرتاسر نقاط جهان این روزها تبدیل به معضل بسیار بزرگی برای کشورها و ورزشکاران شده است. مسیری که تا امروز نمایندگان کاراته کشورمان در آن حضور پر فروغ داشته و تلاش کردند با تمام توان برای رسیدن به سهمیه المپیک تلاش کنند.
در سال 2019 و تا امروز 6 مرحله از مسابقات لیگ برتر کاراته وان برگزار شده که نمایندگان کشورمان در این مسابقات با رقبای خود به رقابت پرداختند که در زیر نگاهی به رقابتهای بخش کومیته و عملکرد کاراتههای کشورمان در مجموع این مسابقات خواهیم داشت.
نخستین مرحله لیگ برتر کاراته وان- پاریس
شهر پاریس با برگزاری نخستین مرحله مسابقات در سال 2019 رسما یک پروسه سخت و طاقتفرسا را استارت زد و تیم کاراته کشورمان با کسب یک طلا، دو نقره و دو برنز در بخش مردان با اقتدار به مقام قهرمانی دست یافت. در مسابقات لیگ برتر کاراته وان مرسوم نیست که جدول توزیع مدالها به صورت بخش به بخش اعلام شود و در پایان مسابقات به صورت یکجا تیمهای برتر معرفی میشوند، اما در این گزارش قصد داریم با بررسی عملکرد بانوان و آقایان در نهایت به خروجی مناسبی از مسیر طی شده کاراته ایران برای کسب سهمیه المپیک برسیم.
پس از تیم کشورمان، تیمهای ژاپن و فرانسه با کسب یک مدال طلا و یک برنز در جایگاه دوم قرار گرفتند و بلاروس و گرجستان نیز با کسب یک مدال طلا به صورت مشترک سوم شدند.
در بخش بانوان اما نمایندگان کاراته ایران در پاریس موفق به کسب مدال نشدند. در غیاب تیم کشورمان تیم ژاپن با کسب یک مدال طلا، دو مدال نقره و دو مدال برنز به مقام نخست رسید و تیمهای فرانسه با کسب یک مدال طلا، یک مدال نقره و یک مدال برنز و ترکیه با کسب یک مدال طلا و یک مدال برنز به ترتیب در جایگاههای دوم و سوم قرار گرفتند.
دومین مرحله لیگ برتر کاراته وان - دوبی
کشور امارات میزبان دومین مرحله این مسابقات بود و مجددا تیم مردان کشورمان با کسب یک مدال طلا، یک مدال نقره و چهار مدال برنز برای دومین بار در سال 2019 به مقام قهرمانی این رقابتها در بخش مردان دست یافت. پس از تیم کشورمان، قزاقستان و فرانسه با کسب یک طلا، یک نقره و یک برنز دوم شدند و ژاپنیها این بار با یک طلا و یک نقره به مقام سوم رسیدند.
در بخش بانوان نمایندگان کشورمان موفق به کسب دو مدال برنز شدند و در جایگاه ششم قرار گرفتند. مسابقاتی که فرانسه با کسب 2 مدال طلا و دو مدال برنز در جایگاه نخست قرار گرفت و مصر با کسب یک مدال طلا، دو مدال نقره و 2 مدال برنز، دوم شد. چین تایپه و ترکیه نیز به طور مشترک با کسب یک مدال طلا سوم شدند.
سومین مرحله لیگ برتر کاراته وان - رباط
قاره آفریقا و کشور مراکش سومین مرحله از مسابقات لیگ برتر کاراته وان در سال 2019 را میزبانی کرد. مسابقاتی که بعد از دو مرحله قهرمانی تیم ایران در بخش مردان، شاهد حضور تیم اوکراین با کسب دو مدال طلا بالاتر از نمایندگان کشورمان بود. ایران با کسب یک طلا، یک نقره و یک برنز دوم شد و تیمهای قزاقستان و مصر به طور مشترک با کسب یک مدال طلا و یک مدال برنز در رتبه سوم ایستادند.
بانوان کاراته ایران دو مدال برنز مرحله گذشته خود را در مراکش تکرار کردند و به طور مشترک با تیم ژاپن در رتبه ششم بخش بانوان قرار گرفتند. در این مرحله نیز تیم ترکیه با کسب دو مدال طلا و یک مدال برنز در جایگاه نخست قرار گرفت. اوکراین نیز با کسب یک مدال طلا و یک مدال نقره در جایگاه دوم ایستاد و تیمهای چین و سوئیس به طور مشترک با کسب یک مدال طلا سوم شدند.
چهارمین مرحله لیگ برتر کاراته وان - شانگهای
بعد از برگزاری سه مرحله گذشته مسابقات در قارههای اروپا، آسیا و آفریقا، مجددا چهارمین مرحله این مسابقات به آسیا و در کشور چین برگزار شد. مسابقات که با بازگشت تیم مردان کشورمان با کسب یک مدال طلا، 3 مدال نقره و 2 مدال برنز به رتبه نخست همراه بود. قزاقستانیها با یک مدال طلا و یک مدال نقره و ترکیه با یک مدال طلا و یک مدال برنز به ترتیب پس از تیم کشورمان دوم و سوم شدند.
تیم بانوان کشورمان نیز در تداوم روند کسب مدال در مسابقات کاراته وان 2019، دو مدال برنز 2 مرحله قبل خود را تکرار کرد تا این بار با یک پله صعود، اما باز هم همراه با ژاپنیها در رتبه پنجم قرار گیرد. چینیها نیز در کشور خودشان نه تنها موفق به کسب نخستین مدالهای خود در مسابقات سال 2019 شدند، بلکه با کسب یک مدال طلا و سه مدال نقره در رتبه نخست قرار گرفتند.
فرانسه با کسب یک مدال طلا، یک مدال نقره و 2 مدال برنز دوم شد و تیمهای ترکیه، اوکراین و قزاقستان به طور مشترک با کسب یک مدال طلا در جایگاه سوم ایستادند.
پنجمین مرحله لیگ برتر کاراته وان- توکیو
پنجمین مرحله مسابقات لیگ برتر کاراته وان با برگزاری در ژاپن و شهر توکیو به عنوان میزبان المپیک 2020 برای کاراتهکاهای دنیا از اهمیت خاصی برخوردار بود. رقابتهایی که ژاپنیها با 89 کاراتهکا در آن حاضر شدند تا برای اولین بار در رقابتهای لیگ برتر کاراته وان در رتبه نخست بخش مردان و بانوان قرار گیرند.
در رقابتها بخش مردان، ژاپنیها با کسب سه مدال طلا و یک مدال برنز در جایگاه نخست قرار گرفتند و آلمان و قزاقستان با کسب یک مدال طلا دوم شدند. تیم مردان کشورمان نیز با کسب 2 مدال نقره و 2 مدال برنز برای اولین بار در سال 2019 موفق به کسب مدال طلا نشد و به مقام سومی رسید.
حکایت بخش بانوان اما برای ما در این مرحله متفاوتتر بود و برای اولین بار در رقابتها سال 2019 دختران کاراته ایران صاحب مدال طلا شدند. تک مدالی که باعث شد تیم کشورمان به همراه اوکراین، مصر و آذربایجان به صورت مشترک در رتبه دوم قرار گیرد. ساموراییها نیز با کسب یک مدال طلا و سه مدال برنز اول شدند و فرانسه با کسب 3 مدال نقره به رتبه سومی دست یافت.
ششمین مرحله لیگ برتر کاراته وان- مسکو
سرزمین تزارها تا امروز میزبان آخرین رقابتهای کاراته وان در سال 2019 بوده است. مسابقاتی که برای اولین بار شاهد قهرمانی تیم ایران در دو بخش آقایان و بانوان بود تا سرانجام اقتدار کاراته ایران در هر دو بخش به کاراته دنیا اثبات شود. در بخش مردان تیم ایران با کسب یک مدال طلا، یک مدال نقره و یک مدال برنز در رتبه نخست ایستاد و تیمهای فرانسه با کسب یک مدال طلا و دو مدال برنز و گرجستان، آذربایجان و مقدونیه به طور مشترک با کسب یک مدال طلا دوم و سوم شدند.
کاراته بانوان ایران نیز اوج عملکرد خود را در مسکو به نمایش گذاشت و با دو مدال طلا در جایگاه نخست قرار گرفت. آذربایجان با یک مدال طلا و یک مدال برنز دوم شد. تیمهای اوکراین و روسیه نیز به طور مشترک با کسب یک مدال طلا سوم شدند.
نگاهی متفاوت به بهترین های کاراته دنیا در لیگهای برتر کاراته وان
همانطور که در بالا شش مرحله رقابتهای لیگهای برتر کاراته وان بررسی شد، تیم ایران از شش مرحله مسابقات در چهار مرحله در رتبه نخست بخش مردان قرار گرفت. تیم کشورمان در دو مرحله دیگر نیز یک بار در جایگاه دوم و یک بار در جایگاه سوم قرار گرفت.
بانوان کشورمان هم در شش مرحله گذشته مسابقات یک بار رتبه نخست، یک بار رتبه دوم و یک پنجمی و دو عنوان ششمی را به خود اختصاص داده است.
در جدول توزیع مدال نیز تا مرحله ششم، تیم ایران با کسب 5 مدال طلا، 10 مدال نقره و 12 مدال برنز در رتبه نخست قرار دارد و ژاپن با 5 مدال طلا، 3 مدال نقره و 6 مدال برنز در جایگاه دوم ایستاده است. قزاقستان نیز با کسب 4 مدال طلا، سه مدال نقره و 7 مدال برنز رتبه سوم را به خود اختصاص داه است.
در بخش بانوان نیز تیم اوکراین با کسب 5 مدال طلا و سه مدال نقره صدرنشین است و تیمهای ترکیه با کسب 5 مدال طلا و سه برنز و فرانسه با کسب 4 مدال طلا، 5 مدال نقره و 6 مدال برنز به ترتیب در رتبههای دوم و سوم حضور دارند. بانوان کشورمان نیز با کسب 3 مدال طلا و 6 مدال برنز بالاتر از تیم ژاپن در رتبه چهارم قرار دارند. ژاپن با کسب 2 مدال طلا، 4 مدال نقره و 10 مدال برنز پنجم است.
در جدول مجموع مدالهای رقابتهای کومیته ایران با کسب 8 مدال طلا، 10 مدال نقره و 18 مدال برنز مقتدرانه صدرنشین است. ژاپنیها با کسب 7 مدال طلا، 7 مدال نقره و 16 مدال برنز در تعقیب تیم کشورمان هستند و فرانسه با کسب 7 مدال طلا، 6 مدال نقره و 12 مدال برنز سوم است.
علاوه بر 6 مرحله رقابتهای لیگ برتر کاراته وان در سال 2019 تا به امروز 4 مرحله از مسابقات سری A کاراته وان نیز در کشورهای اتریش، ترکیه، کانادا و شیلی برگزار شده است. تیم ملی کاراته ایران در دو مرحله نخست مسابقات در اتریش و ترکیه با ترکیب کامل در مسابقات حاضر و در رقابتهای کانادا با سه ورزشکار(هامون درفشیپور، سجاد گنجزاده و حمیده عباسعلی) و در شیلی با دو ورزشکار(امیر مهدیزاده و ذبیحالله پورشیب) حضور داشته است.
در رقابتهای سری A اتریش تیم کشورمان موفق به کسب دو مدال طلا (طراوت خاسکار و مهدی خدابخشی)، 2 مدال نقره (سارا بهمنیار و صالح اباذری) و یک مدال برنز (بهمن عسگری) شد. در ترکیه نیز کاراته ایران موفق به کسب 5 مدال طلا (طراوت خاکسار، حمیده عباسعلی، بهمن عسگری، مهدی قراریزاده و صالح باذری) یک مدال نقره (علی مسکینی) و یک مدال برنز(مهدی خدابخشی) شد.
در کانادا نیز سجاد گنجزاده و حمیده عباسعلی به مدال برنز رسیدند و در شیلی نیز کاپیتان ذبیحالله پورشیب مدال نقره را کسب کرد.
8 مدال طلای کسب شده کاراته ایران در شش مرحله لیگ برتر کاراته وان در سال 2019 توسط سارا بهمنیار و سجاد گنجزاده(دو مدال)، رزیتا علیپور، بهمن عسگری، ذبیحالله پورشیب و مجید حسننیا کسب شده است.
10 مدال نقره نمایندگان ایران را نیز توسط صالح اباذری(3 مدال)،سجاد گنجزاده، ذبیحالله پورشیب، بهمن عسگری، سیدعلی کریمی، علی اصغرآسیابری، علی فداکار و مهدی قراریزاده به دست آمده است.
بهمن عسگری، مجید حسننیا، سجاد گنجزاده، حمیده عباسعلی و طراوت خاکسار(دو مدال)، مهدی خدابخشی، صالح اباذری، ذبیحالله پورشیب، امیررضا میرزایی، هامون درفشیپور، فامطه چالاکی، رزیتا علیپور و علی اصغر آسیا بری نیز 18 مدال برنز کاراته ایران را در مسابقات لیگهای برتر کاراته وان در سال 2019 کسب کردند.
سجاد گنجزاده، بهمن عسگری و صالح اباذری در 4 مرحله مسابقات و مجید حسننیا و ذبیحالله پورشیب در سه مرحله موفق به کسب مدال شدند. در بخش بانوان نیز سارا بهمنیار، رزیتا علیپور، طراوت خاکسار و حمیده عباسعلی در دو مرحله مدال گرفتند.
همچنین سجاد گنجزاده با کسب 2 مدال طلا، یک مدال نقره و یک مدال برنز، سارا بهمنیار با کسب دو مدال طلا و بهمن عسگری با کسب یک مدال طلا، یک مدال نقره و 2 مدال برنز سه کاراته برتر کشورمان از لحاظ مرغوبیت مدال در این مسابقات هستند. ذبیحالله پورشیب نیز با یک مدال طلا، یک مدال نقره و یک مدال برنز و مجید حسننیا با کسب یک مدال طلا و دو مدال برنز در رتبههای بعدی هستند.
صالح اباذری نیز با کسب 3 مدال نقره و یک مدال برنز عملکرد قابل قبولی را از خود به جای گذاشته است. 22 کشور در شش مرحله گذشته مسابقات در بخش مردان موفق به کسب مدال از این مسابقات شدند و در بخش بانوان نیز 27 کشور این مهم را انجام دادند.
دارخان اسدیلوف نماینده وزن 60- کیلوگرم قزاقستان با کسب 4 مدال طلا و یک مدال برنز بهترین عملکرد را در میان کاراتهکاهای بخش مردان داشته است. بعد از این بازیکن استیون داکاستا نماینده وزن 67- کیلوگرم فرانسه با کسب 3 مدال طلا در رتبه دوم قرار دارد. سجاد گنجزاده نیز در حالی که در مجموع یک مدال از کاراتهکا فرانسوی بیشتر کسب کرده با 2 مدال طلا، یک مدال نقره و یک مدال برنز در جایگاه سوم حضور دارد.
بعد از این سه کاراتهکا، گوگیتا آرکانیا از گرجستان با کسب 2 مدال طلا و 2 مدال برنز، اوگور آکتاش با کسب 2 مدال طلا و یک مدال برنز و کن نیشمورا با کسب 2 مدال طلا و یک مدال برنز در رتبههای بعدی قرار دارند.
رافائل آقایف در وزن 75- کیلوگرم از آذربایجان با کسب یک مدال طلا، 2 مدال نقره و 2 مدال برنز و مهدی فیلالی در وزن 84+ کیلوگرم با کسب یک مدال نقره و 4 مدال برنز در کنار اسدیلوف قزاقستانی در 5 مرحله موفق به کسب مدال شدند.
در بخش بانوان نیز آنژلیکا ترلیاوگا در وزن 55- کیلوگرم از اوکراین با کسب 5 مدال طلا و یک نقره تنها کاراتهکایی است که موفق به کسب مدال در تمامی مراحل مسابقات شده است. بعد از این ورزشکار سراپ اوزچلیگ در وزن 50- کیلوگرم موفق به کسب 4 مدال طلا شده است. در وزن 50- کیلوگرم سارا بهمنیار با دو مدال طلا در مسابقات اخیر در تعقیب این ورزشکار قرار دارد.
در میان کشورهایی که در بخش مردان در مسابقات لیگهای برتر کاراته وان در سال 2019 موفق به کسب مدال طلا شدند، تنها ایران و ژاپن 5 مدال طلای خود را در 4 وزن کسب کردند و این در حالی است که قزاقستان 4 مدال طلا، فرانسه 3 مدال طلا و ترکیه و گرجستان 2 مدال طلای خود را توسط تنها ورزشکاران خود در یک وزن کسب کردند. این موضوع به خوبی نشان دهنده قدرت کاراته ایران و ژاپن در اوزان مختلف است.
27 مدال کسب شده تیم مردان کشورمان توسط 12 کاراتهکا به دست آمده و 9 مدال تیم بانوان را 5 ورزشکار کسب کردند.
در پایان باید عنوان کرد همه این دستاوردها برای کاراته ایران در حالی کسب شده که هنوز هیچ سهمیهای برای کاراته کشورمان قطعی نشده است و زمانی این تلاشها به نتیجه خواهد رسید که تیم ملی کاراته کشورمان در تداوم موفقیتهای خود به خوبی حمایت شود و نماینده کشورمان روند موفقیتهای خود را تداوم ببخشند.